Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » Захиститись

Збираєтеся роздавати листівки? На акцію протесту, мітинг? Або може доводилося вживати алкогольні напої чи палити в громадських місцях? Навіть якщо ви цього не робите, у вас є шанс бути затриманим міліцією або потрапити під загрозу затримання.

Студент Ігор Індило за день до свого 20-ліття був неправомірно затриманий дільничним у своєму ж гуртожитку. 17 травня 2010 року він помер від отриманої травми у Шевченківському райуправлінні міліції. Як він отримав травму - досі достеменно не встановлено, справу передано до суду.

Якби Ігор знав, що поза своїм робочим часом співробітник міліції не може його затримувати і наполіг на дотриманні законодавства, невідомо, чи закінчилося б усе так трагічно.

Як з вами має спілкуватись міліціонер?

Обов'язок міліції - забезпечення безпеки громадян і громадського порядку. Про це сказано у статті 10 Закону ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1568 | Додав: unk | Дата: 03.10.2011


Користувачі інтернету дали йому прізвисько "інспектор Дулін" за жест, показаний прямо в камеру водія. ДАІшник з Вінницької області Роман Слободянюк втратив роботу через свою нахабну поведінку, а цей ролик на Youtube подивилися 180 тисяч користувачів:

Оприлюднили і розкрутили це відео активісти проекту "Дорожній контроль" та його керівник - Ростислав Шапошніков. Для нього боротьба ... Читати далі »

Категорія: Захиститись | Переглядів: 1895 | Додав: unk | Дата: 03.10.2011


«Свідомо» довідалося, чи мають право охоронці торгових центрів обшукувати Вас, змушувати залишати речі в камерах схову і що робити у таких випадках.

Якщо охоронець - з Державної служби охорони

Хто такі охоронці?

Юридично, охоронці у супермаркетах – ніхто. Спеціального закону, який би якось регулював їхню роботу, немає.

Але магазин може взяти на охорону працівників органів Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ. Вони мають значно більшi права під час виконання службових обов'язків і прирівнюються до працівників правоохоронних органів.
За статтею 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «обшукувати» Вас мають право саме вони – Служба безпеки, Збройні сили, міліція, митники і прикордонники.

Такі охоронці мають бути у формі, з нашивками з написом "Державна служба охорони" і назвою підрозділу. ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1221 | Додав: unk | Дата: 03.10.2011


Три кроки захисту прав споживачів
 Про права споживачів та їх захист написано немало. Та незважаючи на це, не зменшується кількість людей, які звертаються до юристів із запитаннями "що робити, якщо придбана ними річ виявилась неякісною, а продавець відмовляється її замінити чи повернути виплачені за неї гроші?" Всі знають, що законодавством України передбачено як гарантії якості товарів і послуг, які надаються громадянам, так і можливість їх захистити. Та чи багато людей знає куди звертатись і що робити, якщо вони потраплять у таку ситуацію?
 Призначення цієї статті полягає у тому, щоб: по-перше, розповісти людям про їхні права як споживачів (у т.ч. покупців, замовників тощо); по-друге, порадити що робити і куди звертатись для відновлення своїх порушених прав споживача.
 Отже, відповідно до ст. 3 Закону України "Про захист прав споживач ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1495 | Додав: unk | Дата: 03.10.2011


Питання про те, як правильно розпорядитися своїм майном, турбує багатьох. На заході уже склалася традиція ще замолоду заповідати своє майно. Цей звичай потроху приживається і в Україні. І хоча у нас тим, як передати спадщину, переймаються переважно літні люди, для молоді теж буде цікаво, а головне корисно про це дізнатися. Юридичні шляхи в такому разі можуть бути різними.
 Заповіт. Його ви можете написати будь-коли чи в нотаріуса, чи навіть у сільській раді - для жителів районів. Він не потребує багато коштів і досить простий в оформленні. Заповісти своє майно можна будь-якій людині, незалежно від того, родич це чи ні. Якщо хочеться позбавити права на спадщину когось із спадкоємців – будь-ласка, в заповіті можна зробити і це, і не тільки. За бажання ви можете розділити своє майно на частки чи написати, наприклад, що нерухомість отримає один спадкоємець ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 2556 | Додав: unk | Дата: 02.10.2011


Корупція в усіх своїх проявах надалі залишається не здоланою і сьогодні ми торкнемося теми «корупції» у навчальних закладах.

«Фахівці у галузі права поділяють корупцію на адміністративну та кримінальну, – зауважує заступник начальника УДСБЕЗ УМВС України в Миколаївській області, полковник міліції Сергій Стужук і продовжує: – Адміністративна корупція передбачає адмінпокарання, тобто штраф, позбавлення роботи на деякий час тощо. На противагу цьому, кримінальна корупція є злочином, що скоюється у сфері службової діяльності і з відповідальністю по Кримінальному кодексу України. Це зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень, службове підроблення».

Корупція за українським законодавством – це явище, яке стосується винятково «осіб, уповноважених на виконання функцій держави», простіше кажучи, державних посад ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1255 | Додав: unk | Дата: 01.10.2011

Кожна людина має природне невід'ємне і непорушне право на охорону здоров'я.

Права людини на охорону здоров'я включають:

  • кваліфіковану медико-санітарну допомогу;
  • кожна особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря, вибір методів лікування, вибір медичного закладу;
  • пацієнт вправі вимагати заміни лікаря;
  • право бути прийнятим в будь-якому державному лікувально-профілактичному закладі за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування;
  • право на достовірну і повну інформацію про стан свого здоров'я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються її здоров'я;
  • батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на інформацію про стан здоров'я дитини або підопічного;
  • у разі смерті особи члени її сім'ї або інші фізичні особи, п ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1349 | Додав: unk | Дата: 01.10.2011


Майже з кожним із нас траплялася ситуація, коли через певний час після придбання одягу або побутової техніки у магазині, ми виявляли брак, або не-справність. Перша думка, що виникає у голові: «Як я міг не розгледіти цього відразу?», яка може змінитися обнадійливим: «Чи можливо її (цю річ) повернути або обміняти?»
 Головне правило, що має пам'ятати споживач – товар необхідно повернути протягом 14 днів. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків, споживач в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має повне право вимагати: 1) пропорційного зменшення ціни; 2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; 3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» недоліком вважається будь-яка невідповідність продукції вимогам нормативно-правових акті ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 2030 | Додав: unk | Дата: 01.10.2011

У ролі споживача неодноразово ставав (і стає) кожен з нас, купуючи якісь речі, користуючись якоюсь послугою. Разом із тим трапляються випадки реалізації неналежних товарів чи послуг. Саме тому постає важливе питання – яким чином захистити свої споживчі права від порушень з боку недобросовісних продавців та як скористатися всім обсягом прав споживача, якщо таке порушення таки було здійснене.

Відповідно до п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» (далі – Закон), споживач – це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

До основних прав споживачів, відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону належать :
право на захист своїх прав державою;
право на належну якість продукції та обслуговування;
право на безпеку продукції;
право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну ін ... Читати далі »
Категорія: Захиститись | Переглядів: 1201 | Додав: unk | Дата: 05.09.2011

« 1 2

©2008-2010. УНК.