Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » 2011 » Жовтень » 3 » Що робити, якщо охоронець супермаркету вимагає показати речі
12:38
Що робити, якщо охоронець супермаркету вимагає показати речі

«Свідомо» довідалося, чи мають право охоронці торгових центрів обшукувати Вас, змушувати залишати речі в камерах схову і що робити у таких випадках.

Якщо охоронець - з Державної служби охорони

Хто такі охоронці?

Юридично, охоронці у супермаркетах – ніхто. Спеціального закону, який би якось регулював їхню роботу, немає.

Але магазин може взяти на охорону працівників органів Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ. Вони мають значно більшi права під час виконання службових обов'язків і прирівнюються до працівників правоохоронних органів.
За статтею 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «обшукувати» Вас мають право саме вони – Служба безпеки, Збройні сили, міліція, митники і прикордонники.

Такі охоронці мають бути у формі, з нашивками з написом "Державна служба охорони" і назвою підрозділу.

Огляд здійснюється у випадках:
 - коли особа захоплена в момент здійснення крадіжки або безпосередньо після її здійснення;
 - наявності ознак здійснення крадіжки у вигляді слідів на одязі і речах;
 - коли очевидці прямо вкажуть на дану особу як на особу, що здійснила крадіжку;
 - порушення пропускного режиму;
 - коли є наявні показання технічних засобів. В даному випадку – запис камери спостереження.

Але й держохоронці можуть обшукати Вас лише з понятими, в окремому приміщенні і з обов’язковим складанням протоколу.

Якщо охоронець - з приватної фірми

Анатолій Кулик, директор столичної юридичної фірми "Едвайзер" каже, що охоронці супермакету можуть лише затримати Вас, якщо запідозрять у крадіжці: «На сьогодні приватні охоронці мають право лише затримати особу, яка посягає на об'єкт охорони, негайно сповістити (це прямий обов'язок) орган внутрішніх справ за місцем перебування, не допускати на місце події сторонніх осіб, застосовувати при потребі засоби оборони. Застосування будь-якого адмінстягнення, в тому числі штрафу, не передбачається».

Тому, якщо Вас затримали, то як мінімум запитайте у охоронця документ. Приватна фірма? Просіть пояснень. Якщо обґрунтувань ніяких, і охоронець хоче «просто подивитися», можете спокійно йти далі. Якщо чіплятиметься – викликайте міліцію і намагайтеся привернути якомога більше уваги.

Якщо ж у охоронця дійсно є пояснення затримання, то попросіть його викликати міліцію. Не хоче? Викликайте самі. Ні в які «кімнатки» і «підсобки» йти не погоджуйтесь, а якщо Ви вже там опинилися – слідкуйте за сумками і кишенями. Щоб нічого не підкинули.

Одразу після примусового обшуку, пишіть заяву в міліцію. Доводом стануть свідчення інших покупців, які бачили як Вас «шмагають» та записи відеокамер, які теж потрібно вимагати від адміністрації.

Якщо не пускають в магазин із сумкою

З сумкою в торговий зал не пускають, а на камері схову напис «Адміністрація відповідальності не несе»?

Варіантів вирішення два. Або «пробиватися» в магазин зі своїми речима (знову таки, юридично охоронець – ніхто. Тому його вимоги незаконні). Або все ж таки залишити речі в камері схову.

За статтею 942 Цивільного кодексу, будь-який магазин завжди НЕСЕ відповідальність за здані Вами речі. Підтвердження цьому – видача номерного жетона, ключа з номером, бирки чи будь-якого іншого знаку, що свідчить про прийняття речей на зберігання.

Якщо ж працівники супермаркету не додивилися за Вашою сумкою, то вони зобов'язані відшкодувати Вам збитки в повному розмірі вартості речей, що були в ній (включаючи і саму сумку також). Якщо в супермаркеті відмовляються компенсувати вартість вкраденої (загубленої) речі, слід викликати міліцію.

Якщо мали подібну проблему – звертаєтеся до Київської міської спілки захисту прав споживачів(вул. Нижній Вал, 23-Д тел. факс. 462 –47-49 тел. 428 –71-71). Там нададуть юридичну консультацію і допомогу.

Максим Опанасенко,
Свідомо

Категорія: Захиститись | Переглядів: 1225 | Додав: unk | Теги: речі, права, супермаркет, Охоронець | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

©2008-2010. УНК.