Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » 2011 » Жовтень » 3 » Що робити, якщо...Вас затримує міліція
12:47
Що робити, якщо...Вас затримує міліція

Збираєтеся роздавати листівки? На акцію протесту, мітинг? Або може доводилося вживати алкогольні напої чи палити в громадських місцях? Навіть якщо ви цього не робите, у вас є шанс бути затриманим міліцією або потрапити під загрозу затримання.

Студент Ігор Індило за день до свого 20-ліття був неправомірно затриманий дільничним у своєму ж гуртожитку. 17 травня 2010 року він помер від отриманої травми у Шевченківському райуправлінні міліції. Як він отримав травму - досі достеменно не встановлено, справу передано до суду.

Якби Ігор знав, що поза своїм робочим часом співробітник міліції не може його затримувати і наполіг на дотриманні законодавства, невідомо, чи закінчилося б усе так трагічно.

Як з вами має спілкуватись міліціонер?

Обов'язок міліції - забезпечення безпеки громадян і громадського порядку. Про це сказано у статті 10 Закону України "Про міліцію". І цей обов'язок в основному покладений на патрульно-постову службу МВС України, яка керується своїм Статутом.

Стаття 141 Статуту ППС:

- патрульний (постовий) повинен звертатися до громадян з повагою на "Ви";

- при зверненні до громадянина він повинен привітатися з ним, після чого, приклавши руку до головного убору, назвати йому своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення і повідомити мету звернення.

Статті 143 Статуту:

- не допускаються зверхній тон, зарозумілість, погрози, повчання, несправедливі докори, ображаючі жести або знаки.

Стаття 144 Статуту:

- якщо порушник на зроблені йому зауваження реагує збуджено, необхідно дати йому час заспокоїтис;

- треба попросити пояснення з приводу невірних дій порушника, роз'яснити неправомірність його поведінки з посиланням на відповідні закони.

- тільки після цього може бути прийняте рішення про складання протоколу, накладення штрафу на місці, доставку порушника в міліцію або можливості обмежитися зауваженням.

Слід виконувати лише законні вимоги міліціонерів і лише при несенні ними служби.

Якими можуть бути підстави для затримання?

Згідно статті 136 Статуту ППС, доставляти в міліцію мають право осіб, підозрюваних в скоєнні злочинів:

1.Коли особу застали під час скоєння злочину або безпосередньо після його здійснення;

2.Коли очевидці, потерпілі прямо вкажуть на цю особу, що саме вона скоїла злочин;

3.Коли на підозрюваному або на його одязі, при ньому або в його житлі будуть виявлені явні сліди злочину.

4.Передбачається, що особа знаходиться в розшуку.

У всіх інших випадках, при підозрах особу доставляють в міліцію лише при спробі втечі або коли не встановлена її особа.

Відповідно до Закону «Про міліцію» (пункт 2 статті 11), співробітник має право перевіряти документи, що засвідчують особу, якщо є достатні підстави підозрювати її в здійсненні правопорушення.

Як мінімум, абсолютно логічним з вашого боку буде поцікавитися, в якому правопорушенні вас підозрюють.

Співробітник ППС може відповісти, що Ваша зовнішність схожа за описом із зовнішністю відомого злочинця, яку він, як пильний вартовий порядку, вивчав в зведеннях МВС України.

Міліціонер не зобов'язаний пред'являти вам орієнтування до розшуку, проте ви маєте право зажадати опис того, кого він розшукує. Це стане в нагоді, якщо згодом вам доведеться оскаржити дії міліціонера. Суд зажадає розшукову справу і зможе переконатися, чи дійсно Ви схожі на людину, що знаходиться в розшуку, чи міліціонер просто шукав привід для перевірки у Вас документів.

Які документи можна пред'являти?

Документом, який засвідчує особу, є будь-який документ, виданий уповноваженим на те державним органом: український паспорт, закордонний паспорт, водійські права, свідоцтво про народження, пенсійні, ветеранські посвідчення.

Іноді буває досить студентського квитка, пропуску, посвідчення журналіста, посвідчення громадської організації, але офіційними документами, що засвідчують особу, вони не є.

Із документами громадян співробітник ППС повинен звертатися охайно, не робити в них ніяких позначок (стаття 147 Статуту ППС).

Міліціонер може заявити, що ваші документи мають ЯВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБКИ і на підставі статті 11 Закону України «Про міліцію», статей 136, 148 Статуту ППС попросить пройти з ним в найближчий відділок міліції.

Міліціонер не має права вилучати паспорт, а натомість видавати довідку або не видати нічого. Згідно пункту 23 Положення про паспорт громадянина України, це дозволено лише  при заклику на термінову службу в армію, за рішенням суду.

Згідно статті 201 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «незаконне вилучення посадовцем паспорта загрожує накладенням адміністративного штрафу в розмірі від 17 до 51 гривні». Отже, ви можете сміливо скаржитися на дії співробітника міліції.

Таким чином, якщо у Вас вилучають паспорт, то потрібно повідомити співробітнику міліції, що його дії неправомірні і Ви будете на нього скаржитися в прокуратуру. Якщо це не допомагає, можна продемонструвати Вашу готовність піти додому, залишивши паспорт в міліції, і жити якийсь час без паспорта, написавши заяву про його крадіжку міліціонером і чекаючи виготовлення нового. Якщо і це не допоможе, врешті-решт, дійсно, можна залишити паспорт міліції і піти додому.

Згідно ст. 4 Статуту ППС України, працівники міліції, які несуть патрульно-постову службу, повинні мати високі моральні цінності і необхідну професійну підготовку. Звідси витікає, що якщо Ваші документи були у повному порядку, Ви володіли ними на законних підставах і після доставлення у відділ міліції ці факти підтвердилися, Ви маєте право поводитися з скаргою на непрофесійні дії і за відшкодуванням моральної шкоди до вищепоставленого начальника міліціонера, що затримав Вас, і в органи прокуратури. А у разі ігноруванні Ваших вимог правоохоронними органами - звертайтеся до правозахисних організації, доведіть, якщо доведеться, справу до суду.

Таким чином якщо міліція дуже хоче забрати саме Вас, вона знайде привід для цього, якщо Ви великої цінності для неї не маєте, досить часто можна уникнути затримання за допомогою аргументів про його неправомірність. Якщо Вас незаконно затримали, пасивний опір не допоміг, Ви сидите в міліційній машині або Вас везуть у відділення, насамперед потрібно повідомити про затримання вашим родичам або знайомим. Краще всього повідомити номер відділення, його адресу і / або описати місце вашого затримання так, щоб родичі змогли з'ясувати, на території якого відділення це сталося. Робіть це так, щоб співробітники міліції цього не помітили - інакше вони можуть спробувати Вам перешкодити. Відправте sms і постарайтеся вимкнути звук і заховати мобільний телефон, щоб у Вас залишився зв'язок із зовнішнім світом.

Олександра Веснич,
Свідомо

Категорія: Захиститись | Переглядів: 1571 | Додав: unk | Теги: міліція, затримання | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

©2008-2010. УНК.