Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » 2011 » Жовтень » 1 » Шахрайство при купівлі авто в кредит
11:53
Шахрайство при купівлі авто в кредит
Ринок, і особливо автомобільний, який люди відвідують з великими грошима, не обходиться без аферистів і шахраїв. Як тільки не потерпають машини: колеса знімають, магнітоли витягують, розбивають скло, викрадають і так далі. Але найапетитнішою для аферистів була і залишається купівля-продаж автомобіля на авторинку і «за оголошеннями». Причому способів обману як покупця, так і продавця - безліч. На вторинному ринку автомобілів ризику бути обдуреним піддається безпосередньо людина, що бажає купити або продати автомобіль. На автобазарі діють свої неписані закони. Це не магазин і не фірма, на яких можна знайти важелі впливу через міліцію або суд. На авторинку - свої прийоми і хитрощі. Покупець і продавець мають бути непоганими психологами. Адже головне на ринку - це торг.

Купувати машину на ринку можна по-різному, від цього залежить, стане людина господарем бажаної машинки чи наївним обдуреним бідолахою. Можна відразу поїхати з власником в оцінний пункт, а потім у МРЕО, щоб тут же переоформити авто на нового власника. Переоформлення - варіант не зовсім дешевий. В разі такої операції доведеться сплатити податки. Можна купити машину і за дорученням, що, природно, ризикованіше для обох сторін. Недосвідчену і наївну людину, що бажає купити машину, можуть у два рахунки обвести довкола пальця, умовивши купити старенький іржавий «драндулет», що не раз побував у дорожніх пригодах, але підфарбований і підчищений, за ціну, що мало чим відрізняється від вартості нового автомобіля.

Ринок, і особливо, автомобільний, який люди відвідують з великими грошима, не обходиться без аферистів і шахраїв. Тому не варто брати з собою відразу всю суму грошей на покупку авто. Можуть вкрасти. Можуть пограбувати. Існують десятки прийомів обдурення людей. Наведемо найбільш поширені.
Робота в парі

В даному випадку шахраї «працюють» у парі. «Продавець» знайомиться з жертвою в тих місцях, де, зазвичай, продаються б/в автомобілі. Він каже, що приїхав полковник і хоче терміново недорого продати свого «Мерса», оскільки повинен повернутися назад на службу на тривалий термін. «Продавець» і жертва прямують до будинку. В цей час «продавець« просить жертву почекати біля під'їзду, а сам нібито підіймається у квартиру до «полковника». Спускаються шахраї вже удвох. «Продавець» каже «полковникові», що привів покупця і залишає їх, обіцяючи зателефонувати йому наступного дня. Після домовленості про ціну «полковник» просить жертву почекати внизу, поки він переодягнеться, а потім вони поїдуть в лікарню, де працює його дружина (у неї, мовляв, документи і ключі від машини). Сам у цей час одягає у під'їзді кашкет, взуття, а якщо необхідно по сезону, формений верхній одяг, виходить вниз. Вони їдуть до лікарні. «Полковник» просить жертву почекати внизу і піднімається на поверх. Через деякий час він повертається з ключами і техпаспортом на машину. Говорить, що про все домовився з дружиною. Залишивши ключі і техпаспорт під заставу (які згодом виявляться фальшивими), полковник бере у жертви гроші, щоб нібито віднести їх дружині. Після цього «полковник» вирушає в лікарню з грошима і зникає через інший вихід. А жертва залишається без грошей і машини.

Ще один аналогічний приклад «парної» роботи шахраїв. Знайшовши покупця на автомобільному ринку або за газетним оголошенням, вони домовляються про зустріч поряд з під'їздом житлового будинку. Зустрівши жертву біля дороги, шахрай веде її до будинку, де нібито живе продавець машини, і, залишивши клієнта на вулиці, «йде за продавцем». Через 5 хвилин він з'являється з одягненим по-домашньому партнером. Оглянувши машину і зійшовшись на відповідній ціні, здійснюється обмін: гроші - ключі.

Вже розійшовшись, клієнт згадує про документи.

- А, так, зовсім забув, зараз додому збігаю, - лунає відповідь, і продавець в капцях ховається в під'їзді. Через деякий час за ним зникає і другий, щоб «поквапити товариша».

Відчувши недобре, покупець, заходить в під'їзд і бачить другий вихід. Плекаючи в душі надію (адже авто і ключі на руках), він йде в міліцію (документів же на автівку немає). А там лише радіють: «Ще одна викрадена знайшлася».
Спектакль

Буває, розігрується цілий спектакль.

 У розділі оголошень в місцевій газеті шахраї вибирають відповідну автівку. По телефону домовляються з її господарем поглянути, для чого його запрошують в кафе або інше заздалегідь підготовлене місце. Далі, коли продавець приходить, справу підносять солідно. Його усаджують, пригощають, ведуть бесіду. Довкола ходять пристойні люди зі стільниковими телефонами, які незмінно щось продають і купують, причому лише оптом і вагонами. Загалом, повна ілюзія серйозності намірів покупця і бездоганності його репутації. Ось тут все і починається. Поки «покупець» дивиться машину, його приятелі, щоб час скоротати, пропонують «скинутися» в карти. А оскільки продавець майже завжди приїжджає без грошей, йому радять поставити на кон хоч би колесо від машини, що продається («якщо виграємо - скидочка буде»). Після програшу колеса на кін ставиться наступна деталь і так далі. Програвши таким чином частину машини, продавець дізнається, що «клієнтові» вона не підійшла. Але картковий борг повернути треба. Анітрохи не засумнівавшись у чесності парубків, він залишає машину ніби в заставу, а сам їде за грошима додому. А коли повертається - немає ні солідних парубків зі стільниковими телефонами, ні його машини.

Інколи при купівлі-продажу авто скоюються справжні злочини. Ось свідчення учасника операції: «Я розплатився з продавцем, який спокійно чекав мене в машині. Але потім, коли я ставив її на облік, виявилося, що мій автомобіль взагалі не розмитнений. А ще через півроку він виплив у базі даних Інтерполу як викрадений за кордоном. Я виявився в безвихідній ситуації: мою машину не хотіли реєструвати. У результаті автомобіль, який я придбав за ринковою ціною відповідно до закону, ДАІ, яка його і легалізувала, тепер реєструвати відмовляється. А вищі посадові особи хочуть мене переконати в тому, що їх підлеглі, легалізувавши кримінальний автомобіль, насправді нічого не порушили. Тепер вони взагалі не беруть подібні справи до розгляду».

До речі, існує ризик купити ретельно замасковану машину-утопленицю. «На сьогодні жодне підприємство в Україні не торгує легально б/в автомобілями», - стверджує Олег Назаренко, генеральний директор асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.
Біржові операції

Найбільша кількість шахрайств можлива в біржових операціях. Коли суму продажу автомобіля можна вказати хоч у 10 копійок. Якщо продавець одружений, а машину купили під час перебування в шлюбі, дружина має повне право на половину транспортного засобу. Шахрай продає авто через біржу. Ціна по біржових операціях занижена. Через місяць дружина продавця подає позов до суду: вимагає визнати операцію продажу недійсною через відсутність її згоди. Суд швидше за все стане на сторону позивача. Все законно. Але зобов'яже повернути покупцеві суму, вказану в договорі купівлі-продажу.

Різницю шахраї покладуть в кишеню. «Або Ви з дружиною ділитеся, і вона відгукує свій позов про визнання договору недійсним, а громадянин, який продав, поверне вам суму, яка була указана в договорі купівлі-продажу, коли Ви зекономили на оподаткуванні. Умовно кажучи, у Вас в операції в договорі купівлі-продажу вартість автомобіля складає 5 тисяч доларів, а купили реально Ви його за 30 тисяч доларів. Відповідно розривається операція, Вам повертається 5 тисяч доларів у еквіваленті гривні. Шахраям залишається 25 тисяч доларів США», - пояснює Євгеній Лосовський, генеральний директор юридичної компанії.
Схема реалізації авто, що приганяють з-за кордону

Наші колишні співвітчизники, що живуть у Європі (найчастіше, в Германії), купують транспортний засіб і оформляють його на себе. Домовляються з українцями і віддають машину для продажу в Україні. Авто швидко реалізують. Новий власник ставить його на облік. Процедура розмитнення (все легально), продажу і обліку авто займає до 2-х тижнів. Після продажу німець отримує сигнал і заявляє в страхову компанію, про викрадення машини. Автомобіль потрапляє в базу Інтерполу. Знаходять його в Україні.

«Де гарантія, що страхова компанія не зобов'яже через суд повернути цей автомобіль? Причому продав йому цей автомобіль, умовно кажучи, який-небудь бомж, з якого узяти нічого», - вважає Олег Назаренко.

Швидкий перепродаж авто комусь з родичів не врятує в цій ситуації. Як пояснюють юристи, якщо перша операція визнана недійсною, то і всі подальші будуть анулювані, а автомобіль повернуть власникові. Нелегально ввезені з-за кордону авто (викрадені або тимчасове ввезення) продають як двійників. Знаходять в Україні аналогічну машину: тієї ж марки, того ж року випуску. Виготовляють фальшиві техпаспорт і номери. Продають по генеральному дорученню. Власник і не здогадується про походження автомобіля. Головне - не попастися посту ДПС. «Коли проводиться експертиза на вимогу співробітників розшуку, виявляється, що автомобіль мав інші номерні агрегати і не має права знаходитися на території України в тому статусі, в якому купив її даний громадянин». Авто конфіскують. Юристи говорять, що знайти продавця і повернути гроші - нереально. Щоб захиститися від шахраїв, радять в договорі купівлі-продажу вказувати справжню вартість автомобіля. Тоді через суд можна буде повернути витрачені гроші. З'ясувати сімейний стан по паспорту, щоб упевнитися, що ніхто з родичів продавця не претендує на транспортний засіб, перевірити достовірність номера двигуна і кузова можна в науково-дослідному бюро судових експертиз.
Як же об'їхати підводні камені при покупці автомобіля?

У Вас є гроші, Ви давно визначилися з маркою, вибрали автомобіль потрібного кольору, в потрібній комплектації.

Питання наступне: де безпечно обміняти гроші на бажане диво техніки? Звичайно, ви вже знаєте багато історій, коли обдурити клієнта можуть на всіляких автомобільних ринках при покупці авто «з рук». І тоді Ви йдете в салон, де теж не застраховані від шахрайства.

Дмитро Кравченко
Дім і Сім'я
Переглядів: 953 | Додав: unk | Теги: кредит, гроші, автомобіль, шахрайство | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

©2008-2010. УНК.