Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » 2012 » Січень » 19 » Як зберігати ясний розум та залишатися при пам’яті
22:48
Як зберігати ясний розум та залишатися при пам’яті
Сучасних людей середнього віку чималою мірою непокоїть потенційна загроза хвороб, пов’язаних зі старінням. Як свідчить дослідження Assosiated Press, найбільшою загрозою після раку люди вважають втрату пам’яті. Більше половини опитаних сказали соціологам, що вони виконують вправи - наприклад, розв’язують кросворди або складають паззли - аби їхній розум залишався гострим. Однак, як кажуть експерти, слід урізноманітнювати підходи, щоб краще дбати про свою сіру речовину. Пропонуємо кілька порад та інструментів, які стануть у пригоді.

1. Взуйте кросівки

Катання на велосипеді, піші прогулянки або пробіжки дають вам гарне фізичне самопочуття - але також вони творять чудеса для вашого розуму, підтримуючи кровообіг у мозку. Науковці виявили, що люди віком від 65 років і старші, які займаються спортом щонайменше три рази на тиждень, втричі менше ризикують захворіти на хворобу Альцгеймера, ніж їхні однолітки, які ведуть менш подвижне життя. Дослідники припускають, що поліпшення мозкового кровообігу та постачання кисню стають на перешкоді утворенню бляшок, що провокують хворобу Альцгеймера. "Одна за одною, наукові роботи називають фізичну активність чарівною паличкою для мозку", - каже науковий редактор видання New York Times Барбара Строуч.

2. Навчіться нанцювати танго

Бальні танці - дуже гарний спосіб для того, щоб ваш мозок залишався юним. Про це говорить Маджід Фотухі, невролог і дослідник мозку з університету Джона Хопкінса. Заняття з танців - не тільки гарна вправа для всього тіла. Вивчення і запам’ятовування складних кроків і рухів змушує ваші нейрони утворювати нові зв’язки. Крім того, танці - це прекрасна можливість поспілкуватися з іншими до і після заняття.

3. Купіть пристрій для вимірювання тиску

Як вказує у своїй книзі той самий дослідник Фотухі, занадто високий кров’яний тиск у середньому віці згодом може призвести до погіршення функцій мозку. Дослідники також встановили, що старші люди з підвищеним тиском мають майже у п’ять разів вищий ризик стати жертвами слабоумства, ніж люди з нормальним тиском. І навпаки - нагляд за тиском, зміни у дієті та способі життя або медикаментозний контроль тиску зменшує шанси на те, що ви постраждаєте від ментальних розладів. Отож, простий і дешевий домашній апарат для вимірювання тиску - гарна інвестиція у здоров’я мозку.

4. Вивчайте іноземні мови

У 2004 році лондонський Юніверсіті Коледж провів дослідження, яке виявило: люди, які вивчили другу мову, мають більш розвинену сіру речовину у тих ділянках мозку, які відповідають за обробку інформації. Вивчення мов, вочевидь, дарує мозку дивовижну здатність видозмінювати свою власну структуру у відповідь на стимуляцію - цей ефект знаний як "гнучкість".

5. Дружіть на Фейсбуку

Якщо ви неохоче приймаєте запити на дружбу від старих знайомих - скажімо, від тих, з ким ви вчилися у старших класах і не бачилися вже 30 років - є причина бути більш відкритими до дружби. Нещодавно опубліковане англійське дослідження свідчить: користувачі, які мають у своїх списках велику кількість друзів, мають більш щільну сіру речовину у тих ділянках мозку, які асоціюються з соціальним сприйняттям та асоціативною пам’яттю. (Між іншим, вони часто мають і більше друзів у реальному житті, що теж має свої переваги).

6. Уважно ставтеся до свого харчування

На додачу до вправ для мозку, ви також можете зберігати ясність свого розуму, дотримуючись правильної дієти. Медичні дослідження вказують, що позитивний ефект справляють флавоноїди - елементи, що містяться у яблуках, ягодах та цитрусових. Вони покращують як пам’ять, так і пізнавальні здібності.

Оригінал: secondact.com
Інфопорн
Категорія: Бути здоровим | Переглядів: 1310 | Додав: Lord_Faust | Теги: старіння, пам’ять | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

©2008-2010. УНК.