Український Національний Комітет

Діяльність(2007-2010)
Захиститись Бути здоровим Саморозвиватись Відпочивати Побутове
Зображення Файли Статті
Партія Контреліта
Категорії
Захиститись [19]
Бути здоровим [6]
Саморозвиватись [0]
Відпочивати [0]
Побутове [10]
S2 Омега
Пошук
Головна » 2012 » Січень » 20 » Як привчити дитину до читання?
16:16
Як привчити дитину до читання?
Не секрет, що сучасні діти читають мало і хорошій книзі воліють комп'ютерні «стрілялки» або бездушні комікси, яскраві, але нагадують «бубльгум» для мозку. І може, тому, що самі батьки підсовують їм диски і телевізор, чи то не усвідомлюючи небезпеки такого проведення часу для малюків, чи то від власної ліні - адже навчити дитину читати не так-то просто! Чому так необхідно крихту привчати до читання і як це робити - про це далі.

 Чому це важливо  «Люди перестають мислити, коли перестають читати », - писав Дідро. І був, без жодного сумніву, має рацію. Що стосується дітей, то, не починаючи читати, вони не починають мислити зовсім. Вони не розширюють свій запас знань і не навантажують мозок так, як слід було б. Все тому, що книга вчить «культурі розуму», примушує глибше і пространнее мислити, наповнює пам'ять, тренує увагу і дисциплінує розум.

 У не привчені до читання дитини низький рівень мови, обмежений словниковий запас, а в розмові то тут, то там проскакують шкідливі слівця на зразок «ось», «це», «ну». Дитина, читаючи, стає грамотним, він несвідомо запам'ятовує правильне написання слів, вживання їх у пропозиції. Крім того, читання - це джерело гарного почуття гумору. Не читаючи, не розкриваючи для себе суті дотепності, дитина буде лише хапати непристойні анекдоти від своїх однолітків, але в розмові не зможе придумати жодної власної жарти.

 Від дитини, який не читає нічого крім підручників, не можна очікувати, ніби з нього виросте освічений і ерудована людина. Навіть атестат про середню освіту не зробить його освіченим. І школа навряд чи його привчить до так званого «позакласному» читання: вона спитає з нього базовий рівень знань, заданий програмою, але читати «для себе» не змусить. Саме тому робити з чада «книжкового хробака» повинні батьки. Як?

 З книжкою в кишені і з книжкою в руці  Правило перше  і головне - подавати дитині хороший приклад. Ви і самі повинні багато і регулярно читати, демонструючи тим самим наочний приклад своєму Дитятки. По-перше, малюки люблять наслідувати «дорослим» занять і копіюють їх спосіб життя. По-друге, якщо ви говорите крихітці «Читай!», А самі вже забули, як виглядає книга, і проведення часу з пухким томом віддаєте перевагу перегляд серіалів, то ви просто продати. Дитина, дивлячись на вас, потисне плечима і піде гуляти надвір.

 Крім того, у вашому будинку має бути велика бібліотека, і вона повинна займати центральне, чи не священне місце. Потрібно мати її в порядку і привчати до цього малюка, прищеплюючи йому дбайливе ставлення «паперовим друзям». Виділіть окрему полицю особисто для малюка, де він буде зберігати свої книги. Доглядати за ними, розставляючи томики і протираючи з них пил, крихітка теж повинен сам!

 Правило друге  - привчати дитину до читання треба з самого раннього віку. Якщо у нього до школи ще не щеплена інтерес до книги, якщо він так і не зрозумів, що ж доброго в перегортання сторінок, якщо йому набагато цікавіше грати в комп'ютерні ігри або дивитися мультфільми, значить, ви вже запізнилися. Можливо, що ви побачите в його руках підручник або який-небудь роман зі шкільної програми, але далі «зобов'язалівки» справа не піде - читати «для себе», для свого самоосвіти він навряд чи почне.

 Починати треба вже з перших днів народження малюка, коли він ще навіть не вміє розмовляти, але вже починає вивчати предмети навколо нього. Купіть йому спеціальні книжки-іграшки (благо вибір їх сьогодні великий), розвиваючі книжки. Не забувайте і про банальне читанні казок перед сном. Читайте малятку вголос, причому обов'язково регулярно. Як тільки крихітка освоїть букви і склади, він перестане залежати від вас: йому набридне чекати продовження захоплюючої історії, поки ви зайняті, і потягнеться до книжки сам.

 Купуйте малюкові барвисті томики з картинками, які будуть його манить. Але не переходите до дурному складуванню перегорнутий на один раз книжок! Якщо дитина подивився картинки, ледве-ледве подужав перший абзац і закинув книгу в дальній кут, повертайте її назад йому в руки. Кожен день примушуйте читати хоча б по одній-дві сторінки. Придумуйте для цього будь-які способи (крім ременя і залякування, звичайно): давайте заохочення, влаштовуйте після прочитаної глави вікторину з призами, обговорюйте прочитане, хваліть.

 Правило третій  - відстежуйте інтереси свого «книжкового хробака». Якщо ви приносите вже десяту дитячу книжку з народними казками, а він до неї навіть не торкається, можливо, що йому набридли казки. Спробуйте дитячі детективи або щось зі спеціалізованої літератури: енциклопедії, книги про фокуси, кругосвітні подорожі або про піратів. Враховуйте, що дійсно цікаво маляті, і при цьому намагайтеся розширити коло його інтересів. Змиріться з тим, що великі книги будуть його лякати своєю неосяжністю, хай читає комікси, журнали, газети - все що завгодно, лише б читав.

 Правило четверте  - щепіть у малюка любов до слова в будь-якому вигляді. Грайте в ребуси, «слова зі слова», розгадуйте загадки. Нехай малюк придумує власні казки та історії, малює до них ілюстрації - ви можете підтримати його маленький талант, роблячи з його творінь газета чи журнали. І, звичайно, хваліть дитину!

 І останнє правило  - не кидайтеся у крайнощі. У дитинстві повинні бути не тільки книжки та розвиваючі заняття, але і «прості» радості: поїздки на природу, в театр, в цирк, в зоопарк, спілкування з друзями і активні ігри. Дитина повинна залишатися дитиною!

Джерело
Категорія: Побутове | Переглядів: 1812 | Додав: Lord_Faust | Теги: читання, діти | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

©2008-2010. УНК.