Головна » 2011»Жовтень»7 » Фільтри для води роблять її ще більш токсичною - експерт
14:22
Фільтри для води роблять її ще більш токсичною - експерт
Інститут колоїдної хімії НАН України провів дослідження бутильованої води, яку п'ють українці щодня. Виявилось, що вживати можна лише "Моршинську" та артезіанську воду зі свердловини.
Прокоментував ситуацію щодо питної води в України для кореспондента Gazeta.ua професор, директор інституту колоїдної хімії і хімії води НАН України, Владислав Володимирович Гончарук, який разом зі своїм відділенням проводив дослідження якості води, яка продається в Україні та Російській Федерації.
"Ми проводили аналіз якості води за показниками аналізу крові рибок, які живуть у цій воді. Також робили аналіз крові людини. Проте кров рибок навіть краще відповідає змінам, які відбуваються у воді, бо вони, по-перше, в ній живуть, по-друге, на час проведення експерименту ми їх не годуємо декілька днів, тому ніякі зовнішні фактори не впливають на здоров'я рибок та якість експерименту", - розповідає про дослідження Владислав Володимирович.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це навіть добре, що вода хлоркою пахне" - Київводоканал
Академік стверджує, що найкраще споживати "Моршинську" та артезіанську воду. Тільки перша повинна бути справжньою, а не підробкою, а друга, тобто вода зі свердловини, повинна бути набрана з чистого колодязя. Адже бувають колодязі, біля яких, наприклад, заводи викидають у стічні води свої відходи. Тоді така вода, скоріше, буде небезпечною, ніж корисною.
Також професор зауважив, що категорично забороняється пити водопровідну воду. Навіть, якщо вона була профільтрована. "Фільтри для води не впливають на її якість. Буває навіть навпаки. Фільтри, які продаються в магазинах, чи то американського виробництва, чи німецького, - після них завжди утворюється токсична вода, - говорить Владислав Гончарук. - За хімічним складом там взагалі нічого може не бути, але в цьому й проявляється токсичність, тому що у воді обовязково повинні бути солі кальцію та магнію".
Постійне споживання водопровідної води чи бутильованої води інших виробників, за словами академіка, зазвичай призводить до раку, церозу печінки та хвороб шлунка.
Владислав Володимирович радить пити сиру необролену воду з артезіанських свердловин та колодязів і не тримати воду довгий час у пластикових пляшках - від цього пластик та компоненти, з яких він складається, починають розчинятись у воді.